lunes, 12 de noviembre de 2018

ECOE4 U02 FACTORS DE PRODUCCIÓ


ECO4 U02 PRODUCCIÓ I CREIXEMENT
ACTIVITAT  1

Els factors de producció

En Bonifaci Bofarull Paperin ha muntat un negoci de menjar ràpid. És el llogataire d’un Truck Food, una furgoneta amb la que es desplaça a diferents events (festes majors de petites localitats, fires, exposicions, inauguracions...) i allà serveix a la seva clientela  suculents plats de cols de Brussel·les, una delicatessen.


Com que si fa no fa ha passat ja un any de l’inici de la seva activitat, el Bonifaci ha fet números i, segons sembla, la cosa ha anat així:

-       Ha pagat 350 € cada mes al propietari del Food Truck, un rus malcarat i d’aspecte perillós anomenat Dmitri.
-       Ha pagat 660 € mensuals al seu ajudant, Sacarino.
-       Per tal d’adquirir els plats, gots, coberts i, evidentment, la deliciosa col, ha gastat 12.000 € al llarg de l’any.
-       Per adquirir la planxa on succeeix la màgia de les cols va haver de demanar diners a Feliciano, un amic. Aquest li va prestar 10.000 €, que ja ha retornat, juntament amb 1.000 € de més que el Feliciano va exigir per portar a terme l’operació.
-       Els ingressos totals del negoci al llarg de tot l’any han estat 36.780 €. Si sobra alguna cosa, és pel Bonifaci.

1.    Redacta al bloc un post amb la foto d’un Truck Food i la resposta a les següents qüestions:

       Fes números: ingressos totals, despeses totals. Ha guanyat diners el Bonifaci? Molts?
36.780 - 350 x 12 - 660 x 12 - 12.000 = 25.120 €. El Bonifaci ha guanyat 11660 €.
36780-25120= 11660
       Indica quins factors de producció reconeixes en el text, i fes un llistat de factors terra, treball i capital emprats
       Recursos naturals: La col, els plats, els gots i la furgoneta.

Treball: Salari del Sacarino
Interessos: 11660 


 Calcula quines rendes ha generat aquest negoci per cadascun dels personatges implicats. Assegura’t de designar-les pel seu nom.

       Sacraino:7920 
       Dimitri:4200 
       Bonifaci: 11660 
       Feliciano: 1000 




No hay comentarios:

Publicar un comentario